Thursday, March 14, 2019

Αν ο καλλιτέχνης ήταν ζώο, τι ζώο θα ήτανε;




«Ο σκαραβαίος είναι ένα έντομο που τρέφεται με περιττώματα ζώων πολύ μεγαλύτερων από τον ίδιο. Τα έντερα αυτών των ζώων νόμισαν πως πήραν ό,τι υπήρχε να πάρουν από την τροφή που καταβρόχθισε το ζώο. Όμως, ο σκαραβαίος βρίσκει, στο εσωτερικό εκείνου που έχει απορριφθεί, την αναγκαία για την επιβίωσή του τροφή χάρι σ’ ένα εντερικό σύστημα, του οποίου η ακρίβεια, η φινέτσα και μια απίστευτη ευαισθησία ξεπερνούν τα συστήματα οποιουδήποτε θηλαστικού. Από αυτά τα περιττώματα με τα οποία τρέφεται, ο σκαραβαίος αντλεί την κατάλληλη ουσία για να δημιουργήσει αυτό το τόσο υπέροχο κέλυφος που όλοι γνωρίζουμε και που συγκινεί το βλέμμα μας: πράσινο του νεφρίτη στο σκαραβαίο της Κίνας, κόκκινο της πορφύρας στο σκαραβαίο της Αφρικής, μαύρο του γαγάτη στο σκαραβαίο της Ευρώπης και θησαυρός στο χρυσό σκαραβαίο, τον πιο θρυλικό απ’ όλους, ανεύρετο, υπέρτατο μυστήριο. 

Ένας καλλιτέχνης είναι σκαραβαίος που βρίσκει, στα περιττώματα της κοινωνίας, τα τρόφιμα που είναι αναγκαία για να δημιουργήσει τα έργα που γοητεύουν και αναστατώνουν τους ομοίους του. Ο καλλιτέχνης, σαν το σκαραβαίο, τρέφεται με τα σκατά του κόσμου για τον οποίο εργάζεται και, από αυτή την ελεεινή τροφή, κατορθώνει κάποιες φορές να κάνει να ξεπηδήσει η ομορφιά».

WM

(σελίδα υποδοχής στο σάιτ του Ουαζντί Μουαουάντ, ο οποίος
έχει ένα σκαραβαίο σε τατουάζ, στο δεξί του χέρι)

No comments:

Post a Comment

Ένας λιμανίσιος σκύλος

Ήταν χτες, ήταν αύριο.  Τα δάχτυλά μου από πέτρα και ξύλο που δεν ξέρουν πια την ηλικία μου... Ήταν χτες, ήταν αύριο....